Advent
2021. november 28. írta: Suli Újság

Advent

Advent Stock fotók, Advent Jogdíjmentes képek | Depositphotos®

Az advent szó jelentése a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr eljövetele. Ez a  várakozás megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. A négy hét alatt felkészülünk lelkileg, hogy méltó módon tudjuk befogadni a kisgyermekként közénk érkező Istent, az Élet, a FÉNY Urát.

Az  emberi közösség tapasztalata, hogy a nagy eseményekre készülni kell. Már az ókorban is így tettek, amikor az uralkodó érkezését már hetekkel az esemény előtt hírmondó adta tudtul, hogy a helyiek rendbe tehessék az utakat, a házakat. Ilyen esemény az advent is: amikor a Királyok Királyának érkezését várjuk, akkor nemcsak környezetünket, házainkat, hanem szívünket és emberi kapcsolatainkat is rendbe szeretnénk tenni.

Az újkor adventi szimbólumának számít az adventi koszorú. A fenyőágakból font koszorún elhelyezett négy gyertya az adventi időszak négy vasárnapjára utal. A gyertyák színe lila (a bűnbánat színe) egyet kivéve (amely rózsaszín): ezek együttesen szimbolikusan azt jelzik, hogy a bűnbánati időszak harmadik vasárnapján van okunk az örvendezésre is, mert az úr eljövetele már közel van.

A pirkadat előtt, hagyományosan hat órakor bemutatott szentmisék, az úgynevezett rorate misék. Mivel bűnbánati időszakról van szó, ilyenkor a templomokban az oltárokat nem díszítik virággal, a miséző pap pedig lila színű miseruhát visel.

November 29.-én gyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. De vajon mit  is jelent ez? Miért éppen advent és mit jelképez?

A bejegyzés trackback címe:

https://suliujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr2116767088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása